Yuvamıza Neler Oluyor?

Lütfen beni dinle sende tıpkı benim gibi bir Homo sapiensin akıllı insansın kainatın mucizesi yaşam yaklaşık 4 milyar yıl önce ortaya çıktı, biz insanlarsa yalnızca 200.000 yıl önce yinede yaşam için önemli olan dengeyi altüst ettik bu sıra dışı hikayeyi seninle paylaşmaktan büyük bir utanç duyuyorum bu satırlar eşliğinde yuvamız her geçen saniyede kıvranıyor evren içerisinde asılı turan mavi toz zerresi çok hasta.bu senin hikayen ve sonunu yazmak yine senin elinde olacak.


Bu güne kadar yuvamızda yaklaşık 110 milyar insanın doğup öldüğü saptanmıştır. Soluk mavi noktada Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal İşler Dairesinin yayınladığı 2017 verilerinde dünya nüfusu 7.6 Milyar insana ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında biyolojik çeşitlilik hiç olmadığı kadar tahrip edilmiş insanın bencilliği hayvan çeşitliliğini ve bitki türlerinin çoğu hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde tahrip edilmeye devam ediyor. Yuvamızın kendi kendine yeten enerjisi artık üzerinde yaşayanlara dahi yeterli gelmiyor. 




Sürekli bu kıyımlar bir çok çeşitliliğin yaşam enerjisi tehlikeye atılarak tarım arazilerine yahut ağır sanayiye bırakılarak ekonomiye kazandırılıyor insana verilen bu hayatın kiralık olduğunu unutuyor gibiyiz şu saniyeler eşliğinde dahi ortalama hayat enerjimiz her saniye giderek azalıyor. Dünyanın bu mucizevi ve tamir edilemez yapısı dikkate alınmadan geleceği hiçe sayılarak devam ediyor.




küresel ısınma ve iklim değişiklikleri yuvamızı hiç olmadığı kadar çok hızlı bir şekilde yoruyor tıpkı kanserli hücreler gibi sürekli artarak devam ediyor. yuvamız içerisinde yaşayan her türlü biyolojik canlı ortama yaşam süresi gittikçe kısalıyor buzulların erimesi tatlı su kaynaklarının azalmasına tatlı su havzalarının küresel ısınmayla birlikte kurumasına sebebiyet veriyor. Dünya içerisinde yapılan onca değişiklik karşısında her şeyin aynı kalmasını beklememiz bu durumda
ahmaklıktan başka ne oluyor? "Dünya bir mucizedir yaşam ise hala bir gizem."

Bu cümleleri işiten engin insan umarım bundan sonra biraz daha dikkat eder ve dünyada tek yaşamadığımızı tekrar hatırlatmak isterim.

Yorumlar

İlginizi Çekebilir

Ben Kimim?

Lalelerin Çılğınlığı

Yanlış Cevap Tercihi: İnsanlığın En Büyük Problemi